Hoe Citrix van bijna failliet tot succesvol bedrijf ging

 In blog

Hoe Citrix van bijna failliet tot succesvol bedrijf ging

Bij SBC Solutions werken we graag met de producten van Citrix. Maar lang niet iedereen weet hoe het bedrijf ontstaan is en hoe het werd wat het nu is. Want hoewel Citrix nu succesvol is, heeft het bedrijf ook zwaardere tijden gehad.

Citrix werd in 1989 door Ed Iacobucci met de naam “Citrus Systems” opgericht. Iacobucci werkte sinds 1979 bij IBM, waar hij verantwoordelijk was voor de DOS en OS/2-ontwikkelingen binnen het bedrijf. In 1989 verliet hij IBM en begon hij Citrus Systems.

Citrus Systems kreeg bij zijn oprichting direct een investering van 3 miljoen dollar van IBM en Microsoft. Niet veel later werd de naam veranderd naar Citrix Systems, omdat er al een bedrijf bestond dat bekend was onder de naam Citrus. De naam Citrix was een combinatie van Citrus en Unix, omdat het mogelijk was om vanuit Unix naar OS/2 te verbinden.

Bij de oprichting had Citrix Systems direct een interessante samenwerking: het werkte met Microsoft aan OS/2. Uit die samenwerking is het Independent Computing Architecture (ICA) protocol ontstaan. Dit protocol gebruikt Citrix nog altijd.

En toen kwam Windows

Citrix had een vliegende start, maar twee jaar later was het bedrijf bijna failliet. Het bedrijf had twee jaar aan zijn MultiUser-product voor OS/2 gewerkt, maar drie dagen voor de lancering liet Microsoft weten een eigen besturingssysteem op de markt te brengen met de naam Windows. Daarmee kon Citrix zijn eigen project in de prullenbak gooien en opnieuw beginnen.

Microsoft liet het bedrijf waar het al zo vroeg in investeerde echter niet vallen. Citrix werd van een faillissement gered door een investering van Microsoft en Intel waardoor Citrix weer snel opkrabbelde. Het bedrijf kocht in 1993 de Netware Access Server van Novell, dat het doorontwikkelde naar WinView waardoor het mogelijk was om zowel Windows als DOS applicaties remote te kunnen starten.

Na die tijd volgden er meer producten en sinds 1995 maakt het bedrijf ook winst. In dat jaar onthulde Citrix bijvoorbeeld Winframe, een multi-user oplossing gebaseerd op Microsoft NT. In 1997 volgde Microsoft Terminal Server, wat in samenwerking met Citrix leidde tot MetaFrame 1.0.

Citrix blijft succesvol

Citrix heeft dus een meer dan interessante geschiedenis. Hoewel het met een vliegende start begon, is dit bedrijf het levende bewijs dat zo’n goed begin niet per definitie ook tot succes leidt, en dat falen niet per definitie het einde is.

Het bedrijf bestaat immers nog steeds en bij SBC Solutions maken we graag gebruik van zijn producten. Zo gebruiken we Citrix Virtual Apps and Desktops (voorheen XenApp en XenDesktop) voor desktop virtualisatie en zetten we Application Delivery Controllers (voorheen NetScaler) en Endpoint Management (voorheen XenMobile) in voor mobility.

Iacobucci heeft dus een flink nalatenschap opgebouwd in zijn leven, dat in 2013 helaas tot een einde kwam. Een nalatenschap waar wij bij SBC Solutions dankbaar gebruik van maken, om onze eigen klanten te helpen met virtualisatie en application delivery.

Meer weten over hoe Citrix en SBC Solutions jou kunnen helpen met je IT-infrastructuur? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search