Waarom het verstandig is om met SQL en databases om te leren gaan

 In blog

Waarom het verstandig is om met SQL en databases om te leren gaan

Vrijwel ieder bedrijf heeft tegenwoordig gegevens over processen, klanten en andere aspecten van de bedrijfsvoering. Die data wordt veelal in databases opgeslagen, die op hun beurt met SQL beheerd kunnen worden. Ik, Rene Dokter van SBC Solutions, denk dat het verstandig is dat iedereen leert omgaan met die databases.

Als je met SQL en databases leert werken, ga je anders naar data kijken. Je kijkt niet langer naar één situatie, maar naar het geheel van informatie die in een organisatie aanwezig is. Als je kijkt naar je dataset, kun je daar namelijk weer meer informatie uithalen.

Een goed voorbeeld hiervan is dat ik een aantal jaren geleden bij een project aan de hand van nummers van kamers moest achterhalen welke mensen er op een specifieke afdeling in een ziekenhuis werkten.

In dat ziekenhuis werden kamers verhuurd aan een specifieke afdeling. In de database, die ik zelf had ontworpen, verzamelde ik de benodigde data. Het ging daarbij onder meer om de computers die op iedere kamer aanwezig waren. Ook was te zien wie er op de PC’s mochten komen en welke applicaties er bijvoorbeeld gebruikt werden.

Op die manier konden we uitzoeken wie er op welke afdeling werkt en aan de hand daarvan een migratie doen.

Automatiseren

Je kunt zelfs nog meer bereiken met je database door PowerShell in te zetten. PowerShell is een scripttaal die door is Microsoft ontwikkeld. Systeem-administratoren en power-users worden door PowerShell geholpen bij taken om besturingssystemen en processen te beheren, door deze te automatiseren.

Heb je bijvoorbeeld een database met daarin versie-informatie over het besturingssysteem en applicaties op laptops in je bedrijf, dan kun je hiermee taken gaan automatiseren. Mocht er dan een nieuwe versie van Windows verschijnen, dan kun je met PowerShell zien welke laptops die versie nog niet hebben en ze automatisch laten updaten.

Weet je dus wat er in je databases staat aan informatie en kun je met PowerShell omgaan, dan is het mogelijk om beheerstaken te versnellen en vereenvoudigen. De grootste uitdaging is leren hoe je de juiste vragen stelt aan een database.

Wil jij ook meer uit de informatie in jouw bedrijf halen en heb je niet iemand in huis die met SQL om kan gaan? Dan kan SBC Solutions een uitkomst bieden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search