Powershell bespaart je tijd bij het managen van je virtuele machines

 In blog

Powershell bespaart je tijd bij het managen van je virtuele machines
 

Als je veel virtuele machines gebruikt in een bedrijf, kan het soms veel tijd kosten om die ook allemaal te beheren. PowerShell kan daar een uitkomst bij bieden, omdat het dit management kan automatiseren.

PowerShell is een scripttaal van Microsoft, die systeemadministratoren en power-users helpt om taken die een besturingssysteem en processen managen te automatiseren. Daarbij bestaat dus ook de mogelijkheid om het beheer van virtuele machines te automatiseren.

Je kunt bijvoorbeeld op basis van een PowerShell-script dat om de zoveel tijd draait bekijken wat de situatie in een virtuele omgeving is, en welke acties je op basis daarvan wilt ondernemen. Het is bovendien mogelijk om eigenschappen van andere virtuele machines mee te nemen in die beslissingen.

PowerShell biedt dus met name een stuk gemak. Doordat het taken automatiseert, neemt het werk uit handen van IT-werknemers, die hun tijd vervolgens aan andere doeleinden kunnen besteden.

Voordelen

PowerShell heeft echter meer voordelen dan alleen de automatisering van taken. Zo is het hiermee mogelijk om hiermee virtuele machines in Azure te beheren vanaf niet alleen Windows, maar ook Linux en Apple. En die machines kunnen ook weer verschillende besturingssystemen draaien. Wil je dus niet met Windows werken, maar wel met virtuele machines in Azure? Dan is dat met PowerShell ook mogelijk.

Daarnaast kan PowerShell je virtuele machines ook een stuk extra beveiliging bieden, aan de hand van het signen van scripts en restricties. Je kunt daarmee aangeven dat ongeautoriseerde scripts niet zomaar uitgevoerd mogen worden.

Malafide actoren kunnen via scripts namelijk ook acties uitvoeren, wat je kunt voorkomen door het signen van je scripts goed in te richten. Hier is echter wel een extra stuk infrastructuur en management van certificaten voor vereist.

SBC

Het inzetten van PowerShell gaat echter niet zomaar. PowerShell is een scripttaal, wat betekent dat je affiniteit met scripten en programmeren nodig hebt. Daarnaast is het belangrijk om het probleem wat je hebt in zo klein mogelijke stukjes opbreekt, en daar de juiste acties aan koppelt.

De kans bestaat dus dat er in jouw bedrijf niet iemand aanwezig is om met PowerShell aan de slag te gaan. Maar bij SBC Solutions werken diverse experts die je hierbij kunnen helpen. Heb je interesse? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search