Vernieuwt Citrix nog genoeg om relevant te blijven?

 In Uncategorized

sbc-solutions-vernieuwt-citrix

Citrix is al jaren een belangrijke speler als het gaat om bijvoorbeeld de cloud en werkplekken. Maar echte vernieuwingen zijn al een tijd uitgebleven. “Ik vraag me af of het bedrijf nog genoeg innoveert om relevant te blijven”, aldus Lennaert Tolhoek van SBC Solutions.

Het is niet zo dat Citrix helemaal geen nieuwe producten meer op de markt brengt. Onlangs werd Citrix Casting uitgebracht. Daarmee kun je je sessie meenemen van locatie naar locatie. Ga je dus van de ene kamer naar de andere, dan herkent het systeem via je telefoon of tablet dat je in de buurt bent van een werkplek device. Vervolgens wordt je direct ingelogd.

“Maar om dat te laten werken, moet je wel apparaten hebben die dat ondersteunen”, aldus Tolhoek. “Ik vraag me daardoor af hoeveel bedrijven dit direct gaan adopteren. Niemand wil immers al zijn apparaten vervangen voor een nieuwe functie.”

Doorbouwen

Daarnaast bouwt Citrix met name door op bestaande technieken, stelt Tolhoek. Als voorbeeld noemt hij de cloud. “Daar heeft Citrix de afgelopen jaren hoog op ingezet. Maar in feite is de cloud geen vernieuwing. Je verplaatst je werkplekken en data alleen. Dat kan veel voordelen hebben, maar echt vernieuwen is het niet.”

De reden dat Tolhoek dit allemaal opvalt, is omdat Citrix een afdeling heeft die zich full-time op innovatie richt. Je zou verwachten dat een bedrijf met een dergelijk team met meer echte baanbrekende vernieuwingen zou komen.

“De grote vraag is of er op de lange termijn genoeg gebeurd om Citrix relevant te houden”, meent Tolhoek. “Zijn ze nog wel interessant genoeg om nieuwe markten aan te boren? Op dit moment hebben ze volgens mij veel bestaande klanten, maar komen er weinig nieuwe bij. Is dat voldoende?’

Hoe te innoveren?

Het probleem hoeft echter niet bij Citrix zelf te liggen. Ook de concurrentie, zoals VMWare, innoveert weinig. “Het is natuurlijk makkelijk roepen vanaf de kantlijn, Ik zou zelf ook niet direct weten wat de IT branche of onze manier van werken op zijn kop zou kunnen zetten/verder zou kunnen verbeteren”, geeft Tolhoek toe.

Het zou dus zo kunnen zijn dat de tijd van vernieuwing op dit gebied voorbij is. “We hebben als laatste de mogelijkheid gekregen om apps uit de cloud te laten draaien. Dat was nog een grote vernieuwing. Maar sindsdien gebeurt er weinig.” En dat geldt ook voor de concurrentie.

Voordeel voor Citrix is echter wel dat er weinig concurrentie is. En wat ze doen, dat doen ze goed. Voor bestaande klanten biedt Citrix dus zeker belangrijke diensten en mogelijkheden. “Ik ben benieuwd of Citrix (en de overige grote vendors) ons weten te verrassen in de komende jaren met spannende en interessante nieuwe innovaties”, aldus Tolhoek.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search